WordPress
Version 3.5 (Svensk)

Några ord att börja med

Välkommen. WordPress är ett väldigt speciellt projekt för mig. Varje utvecklare och medarbetare deltar med något unikt till mixen, och tillsammans skapar vi något vackert som jag är stolt att vara en del av. Tusentals timmar har gått åt till WordPress, och vi är hängivna för att göra det bättre för varje dag. Tack för att du gör det till en del av din värld.

— Matt Mullenweg

Vad innebär den svenska versionen?

För att underlätta för alla svenska användare så skapar vi på WordPress Sverige en svensk version av WordPress-paketet. Detta innebär att WordPress är konfigurerat med de svenska språkfilerna (adminpanel på svenska), temana Twenty Eleven och Twenty Twelve är översatt till svenska och installationsinstruktionerna är på svenska. Man är välkommen att delta med förslag på ändringar osv. för de svenska språkfilerna i WordPress Sveriges forum eller i vår trac.

De svenska paketen kan hittas på WordPress Sverige och på sv.wordpress.org.

— Mattias Tengblad, WordPress Sverige

Installation: Den berömda 5-minutersinstallationen

 1. Packa upp paketet i en tom mapp och ladda upp allt till servern.
 2. Gå till <url-till-din-installation>/wp-admin/install.php i din webbläsare. Fyll i dina uppgifter och klicka dig vidare. Detta bör skapa en wp-config.php-fil med inställningar för databasanslutningen.
  1. Om det av någon anledning inte skulle fungera, oroa dig inte. Det fungerar inte på alla webbhotell. Öppna filen wp-config-sample.php med en textredigerare så som t.ex WordPad eller liknande och fyll sedan i dina databasuppgifter.
  2. Spara filen som wp-config.php och ladda upp den.
  3. Gå till <url-till-din-installation>/wp-admin/install.php i din webbläsare.
  Om det uppstår problem, dubbelkolla din wp-config.php fil så att alla uppgifter stämmer. Försök sedan igen. Om det fortfarande uppstår problem så kan du besöka WordPress Sverige för att få svensk support. Alternativt besök den officiella webbplatsen och dess support forum.
 3. När din konfigurationsfil har skapats så kommer installeraren att skapa de databastabeller som krävs. Om du får felmeddelanden, dubbelkolla uppgifterna i din wp-config.php och försök igen. Har du fortfarande problem så kan du med så mycket information som möjligt om felet besöka det officiella supportforumet (engleska) eller WordPress Sverige för att få hjälp.
 4. Om du inte angivit något lösenord, notera lösenordet som visas vid installationen. Angav du inget så är ditt användarnamn admin.
 5. Installationen bör sedan skicka dig till inloggningssidan. Logga in med det användarnamn och lösenord du angav vid installationen. Om ett lösenord genererades automatiskt så kan du klicka på 'Profil' för att ändra lösenordet.

Uppdatering

Automatisk uppdatering

Om du uppdaterar från 2.7 eller senare så kan du använda den automatiska uppdateringen:

 1. Gå till <url-till-din-installation>/wp-admin/update-core.php i din webbläsarein och följ instruktionerna.
 2. Ville du ha mer att göra kanske? Men det var allt!

Manuell uppdatering

 1. Innan du uppdaterar försäkra dig om att du har tagit backup av filer du modifierat så som t.ex index.php, teman och andra filer.
 2. Radera dina gamla WordPress-filer och spara de du modifierat.
 3. Ladda upp de nya filerna på servern (förslagsvis via FTP).
 4. Gå till <url-till-din-installation>/wp-admin/upgrade.php i din webbläsare.
 5. Ville du ha mer att göra kanske? Men det var allt!

Ändringar för temamallar

Om du har modifierat dina temamallar så kan du behöva genomföra ändringar mellan huvudversioner av WordPress.

Migrering från andra system

WordPress kan importera från ett flertal olika system. Innan du kan använda WordPress verktyg för att importera innehåll så behöver du installera WordPress som beskrivet ovan.

Systemkrav

Systemrekommendationer

Onlineresurser

Om du har frågor om något som inte tagits upp i detta dokument så kan du ta del av någon av alla de WordPress resurser som finns att tillgå online:

WordPress Sverige
Den officiella svenska portalen. WordPress Sverige tillhandahåller bl.a. dom officiella svenska språkfilerna. Här hittar du även översättningar till många tillägg och teman. Besök forumet för support.
WordPress Codex (engelska)
Codex är den officiella dokumentationen för allt vad WordPress innebär.
The WordPress Blog (engelska)
Detta är bloggen där alla nyheter om WordPress utveckling postas. Som standard så finns detta flöde med i WordPress adminpanel.
WordPress Planet (engelska)
WordPress Planet är en nyhetsportal för inlägg om WordPress runt om på webben.
WordPress Support Forum (engelska)
Det officiella supportforumet för WordPress.
WordPress IRC-kanal (engelska)
Till sist så finns det även en chat för oss som använder WordPress. (irc.freenode.net #wordpress)

XML-RPC och Atom-gränssnitt

Du kan posta innehåll i din WordPressblogg med verktyg som Windows Live Writer, Ecto, w.bloggar, Radio Userland (vilket betyder att du kan använda Radio's email-to-blog funktion), NewzCrawler, och andra verktyg som har stöd för blogg APIs! :) Du kan läsa mer om XML-RPC stöd i Codex.

Inlägg via E-post

Du kan posta inlägg från en e-postklient! För att konfigurera detta gå till Inställningar->Skriva och ange inställningar för ditt hemliga POP3-konto. Sedan behöver du ställa in wp-mail.php att köras periodvis för att kolla inkorgen efter nya inlägg. Detta kan du göra genom att använda "Cron-jobs", eller om ditt webbhotell inte tillåter det så kan du kolla in de olika sidövervakningstjänsterna som finns för att låta dem kolla din wp-mail.php URL.

Att post inlägg är enkelt: Alla mail skickade till adressen du angett kommer att postas i din blogg, med ämne som titel. Det är med andra ord bra att hålla e-postadressen hemlig. WP-mail raderar automatiskt mail som har postas från inkorgen.

Användarroller

Vi introducerade ett väldigt flexibelt rollsystem i version 2.0. Du kan läsa allt om användarroller och dess egenskaper i Codex.

Slutord

Dela med dig av kärleken!

WordPress har ingen marknadskampanj för miljoner eller stora sponsorer, men vi har något ännu bättre—dig. Om du gillar WordPress fundera på att tipsa en vän, hjälp någon mindre kunnig att installera WordPress eller skriv en artikel om oss.

WordPress är den officiella fortsättningen av b2/cafélog, som skapades av Michel V. Utveckling har fortsatts av WordPress-utvecklarna. Om du vill stödja WordPress, fundera på att göra en donering.

Licens

WordPress är fri programvara som släpps under licensen GPL version 2 eller (enligt eget tycke) någon senare version. Se license.txt (På svenska licens-sv_SE.txt).